Men min bostadsrätt då?

Men min bostadsrätt då?

När du gick genom dina utgifter för att minimera dessa så kanske du insåg att din bostad är en av dina största utgifter. Bolånet och månadsavgiften ska betalas varje månad oavsett om du bor i lägenheten eller ej. Samma gäller med hyran om du har hyresrätt. Det kan trots allt vara kul att ha någonstans att bo när du kommer hem.

Det vanligaste är att hyra ut för en period, dvs perioden du tänker vara borta t.ex 6 eller 12 månader. Perioden kan sedan förlängas om du väljer att vara borta längre och har konstaterat att du har en vettig andrahandshyresgäst.

När du bestämt dig för att hyra ut din lägenhet i andra hand ska en ansökan skickas till bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen är nämligen den som lämnar tillstånd till andrahandsuthyrningen. Du ska ha skäl att hyra ut din lägenhet såsom t.ex en längre resa (några veckors semester brukar inte räcka), studier eller arbete på annan ort, provsamboende eller sjukdom.

Skulle föreningen neka din andrahandsuthyrning kan du vända dig till hyresnämnden som kan pröva din ansökan. Hyresnämnden kan ge dig rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand trots att din bostadsrättsförening nekar uthyrning. Generellt så brukar bostadsrättsföreningar vara ganska generösa med uthyrning upp till två år. Om du hyr ut lägenheten i andra hand utan styrelsens medgivande är det grund för uppsägning av din bostadsrätt. Att fortsätta att hyra ut efter att ett tidigare givet tillstånd löper ut räknas också som otillåten andrahandsuthyrning. 

Din bostadsrättsförening har rätt att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning om det finns skrivet i föreningens stadgar. Av stadgarna framgår även beloppet som föreningen kan ta ut antingen månadsvis, årligen eller vid någon annan tidpunkt. Min förening tar t.ex. ut en månatlig avgift. Avgiften får vara maximalt 10 % av prisbasbeloppet (46 500 kr för 2019), dvs 4 650 kr per år.

Som ägare av bostadsrätten är det du som är ansvarig för lägenheten och betalningen av månadsavgiften även under perioden som du hyr ut din lägenhet. Så se till att du personligen betalar månadsavgiften varje månad och andrahandshyresgästen betalar dig.

Om du är bortrest utomlands kan bostadsrättsföreningen kräva att du har en kontaktperson i Sverige som de kan kontakta vid behov (främst om det inte funkar med hyresgästen) och ger fullmakt åt någon att representera dig.

Mer om vad ett hyreskontrakt bör innehålla kommer i kommande inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *